Andedammens historie

Bofællesskabet Trudeslund var blevet etableret her i Birkerød og det var inspirationen til at 3 unge familier (studerende med små børn) i 1982 tog initiativ til, at der blev startet det projekt der i dag er Andedammen.

Efter en masse møder med, en masse forviklinger med større eller mindre pngemænd, arkitekter, advokater, ejendomsmæglere, tegninger, kalkuler, konkurser, lokalplandebat og bankgarantier lykkedes det efter 2 år for 29 voksne og 20 børn at flytte ind.

Da Andedammen kom til at indeholde 18 boliger tog de oprindelige initiativtagere kontakt med familie, venner og bekendte, så der blev dannet en stor gruppe de fleste med udgangspunkt i Birkerød.

Mange kendte hinanden fra Projekt Hus (etableret 1971), miljølisten, Bogbixen, Den rejsende højskole og de politiske partier KAP, KFML, VS og SF. Andedammen har haft tre personer som på forskellige tidspunkter har været medlem af kommunalbestyrelsen.

Fra starten lagde vi vægt på blandingen af unge og ældre – og de seneste 5 indflytninger har været unge med børn – for at vi ikke skulle ende som et oldekolle.

I de to år fra 1982-1984 udgav vi et lille blad for at vi kunne orientere hinanden om forløbet af byggeriet og holde os ajour med hvad de forskellige interesserede sig for.

Et par år efter starten købte vi en nabogrund. På den indrettede vi bålplads og boldbane og senere en køkkenhave, hvis udbytte bruges i vores fælles mad.

Mette Müller (Tua)